Viktigt att vara aktiv

Är det något som blir viktigare ju äldre man blir så är det att hålla sig aktiv och att få frisk luft – så varför inte kombinera dessa två? genom att träna som gammal så både mår du bättre och lever längre!

Äldre par studsmattaVisste du att svenska mäns medellivslängd har ökat med hela åtta år sedan 1980 och att både män och kvinnor är mer friska idag? Det skriver Göteborgs Posten som också kan berätta att svenska män faktiskt har Europas längsta väntade medellivslängd. Men om man vill vara del av den statistiken ska man inte tro att man kan luta sig tillbaka i soffan och bara lata sig på ålderns höst, snarare är det tvärt om. Anledningen till varför vi lever så länge här i vårt lilla avlånga land i Norden är för att vi rör på oss och motionerar. Det är något man tagit vara på i Skåne, något som Sydsvenskan skriver om. Där har ett gäng pensionärer nämligen startat en motionsgrupp som ger sig ut och power-walkar tillsammans, för visst blir träningen enklare när man inte är själv. Dock ska man inte tro att man prompt måste börja med riktiga träningspass för att motionera, det kan faktiskt räcka långt och väl med promenader i skogen. Men viktigt i skogen, precis som det är i motionsspåret, är det att ha ordentliga kläder på sig, något som man till exempel kan hitta hos friluftslivsbutiken Active Outfit online. Huvudsaken är nämligen att man rör sig, inte hur man rör sig. Och i vissa kommuner har man gått så långt för att uppmuntra motion hos äldre att man till och med skriver ut träning på recept.

Recept på träning

apotek sjuk tabletter alvedon panodil iprenNågot som Sveriges Radio rapporterar om är hur man sedan 15 år tillbaka i tiden i Halland har vetat om det här med hur viktig träning och motion är för hälsan. Och där har man gått så långt att man till och med skriver ut motionsorder på recept för att uppmuntra till träning – och det fungerar faktiskt. Till exempel har tidningen intervjuat Susan Pettersson som lider av sömnapné och därför fick träning utskrivet av sin läkare och nu tränar två dagar i veckan som hon också märker skillnad av när det kommer till hennes sjukdom. Något som just var tanken med recept-initiativet. Anledningen att göra på så vis var nämligen att just minimera hallänningarnas användande av mediciner för att få bukt med sina sjukdomar och åldersrelaterade problem – och man ser även resultat. Så vill du slippa knapra en massa piller varje dag: börja motionera, speciellt om när du börjar närma dig övre medelåldern om du inte börjat redan som ung.

Fördelar med träning som pensionär:

  • Sänker blodtrycket
  • Håller lederna unga
  • Får mer ork
  • Andas lättare
  • Bättre balans
  • Bättre minne
  • Hindrar förtvining av muskler
  • Du lever längre och mår bättre rent generellt