Unna dig mer!

Det är viktigt att våga unna sig saker om man vill vara lycklig i vardagen, och gör du inte detta när du är ung bör du definitivt göra det när du är gammal – då blir du gladare, och är du gladare då lever du också längre!

Tidigare har bank.låna.pengarvi tipsat om hur viktigt det är att unna sig en massage då och då, eller annat som gör oss lite gladare i vardagen och får oss att må bättre. Men visste du att vi svenskar faktiskt är riktigt dåliga att unna sig själva saker, i alla fall när det kommer till unnande mätt i pengar? Det är något som bland annat Dagens Nyheter skrivit om. Vad man sett i undersökningar är nämligen att en svensk i genomsnitt lägger omkring 405 kronor på sig själv, vilket kan jämföras med hur genomsnittet i Europa ligger på omkring 445 kronor. Och de som är bäst på att spendera pengar på sig själva i unnande syfte är tyskarna. Där spenderar man i snitt 625 kronor på sig själv, hela 220 kronor mer än vad en svensk gör. Dessutom är svenskarna inte bara dåliga på att unna sig själva, när vi väl gör det får vi också dåligt samvete för att vi spenderat pengar på oss själva – och det är något vi måste ändra på.

Vad är anledningen till att vi spenderar pengar på oss själva?

Att svenskarna tänker annorlunda än övriga Europa när det kommer till att spendera pengar på oss själva är tydligt. Det syns även när man frågat om anledningen till varför man köpt något åt sig själv. Svensken svarar att man unnat sig något för att man vill ha lite uppmuntran eller tycker synd om sig själv, samtidigt som andra européer istället unnar sig för att dom anser sig vara värda något extra – ett tankesätt vi också borde ta till oss. Men vad kan vi unna oss då?

Tips på saker som är bra att unna sig för att man är värd något extra:

  • En avkopplande massage
  • En restaurangmåltid
  • Ett smycke för att belöna sig själv
  • Nya kläder
  • Ett besök på frisersalongen
  • Precis vad du känner för att köpa åt dig själv