Att lev på landet i ett gammalt hus

När man är lite äldre, dagarna går fortare och fortare men kroppen är långsammare och i mer behov av vila än förut, men mindre ork för stadspuls och brus – då är det kanske en bra idé att bo ute på landet i stället för inne i stan.

havsutsikt sjötomt MindreEnligt en artikel i Expressen så vill unga som är sociala och charmiga bo i stan medan de mer lugna och händiga gärna bosätter sig ute på landet. Detsamma gäller nog när man är lite äldre och känner sig själv på ett sådant sätt att man vet var man trivs bäst, var man känner sig hemma och harmonisk.

Om man är äldre och bor på landet kanske det lugna livet får en att må bättre. Men det är inte en vidare bra idé att göra allt på huset själv, i sådana lägen är det nog bättre att kontakta en expert. Om man vill renovera ett gammalt hus varsamt och inte ändra i utseendet kan det vara bra att till exempel kontakta sådana som är specialiserade på fönsterrenovering i Stockholm så fixar dessa i ordning fönsterna åt en. I GD kan vi vidare läsa om hur äldre hus generellt gillar varsam renovering, det kan man även läsa om i Plan-och bygglagens kapitel 8.

Att hitta livskvalitet

En person som gillar att på landet fast hon är född i storstan, kan vi läsa om i Metro. Hon tycker lantlivet är överlägset stadslivet och bor numer i en vedeldad stuga uppe i Västernorrland, dit hon flyttat från livliga Göteborg. När stressen, trafiken, köerna och folkmassorna kväver en, då är det god tid att röra på sig – bort från hetsen och hitta friden i lugnet istället. Vad är det då hon skriver att hon får av lantlivet? Jo följande:

Friheten och lugnet jag känner här är något jag aldrig ens varit i närheten av i stan. Det handlar om känslor för mig. Känslan att öppna dörren en vårmorgon och stiga ut i morgonrock bara till ljudet av fågelkvitter. Att få andas ren luft, uppleva årstidernas skiftningar, plocka bär i skogen intill och äta till gröten samma morgon.