Luftkonditionering på äldreboenden

När sommaren närmar sig tycker många att det är skönt med stigande temperaturer och solsken. Att vara utomhus, sola och bada är för många det bästa som finns. Men det kan bli för mycket av det goda. När temperaturen stiger även inomhus är det lätt att det blir alldeles för varmt, och särskilt äldre personer är känsliga för överdriven värme.

Därför är det viktigt att äldreboenden har tillräcklig luftkonditionering. På https://20grader.se/ finns allt du kan behöva för att hålla en god inomhustemperatur.

Värmebölja

Heatwave,Hot,Sun.,Climate,Change.,Global,Warming.När värmen slår till på allvar och temperaturerna börjar stiga uppemot trettio grader är det många äldre som får det jobbigt, och värmen kan rentav vara
farlig för de äldre. Under en värmebölja är det naturligtvis viktigt att fylla på med tillräckligt med både vätska och salt, och det är såklart ännu bättre om det går att anpassa inomhusklimatet så att temperaturen där håller sig på rimliga nivåer. På äldreboenden finns ofta människor som inte kan klara sig själva, och som har svårt att ta sig ut. Det blir då extra viktigt att klimatet inomhus är bra.

För höga temperaturer är farligt

Under värmeböljan år 2018 dog 600 personer
till följd av värmen. För barn, äldre och kroniskt sjuka kan för höga temperaturer vara rent livsfarligt. Äldre har svårare att känna av om de är törstiga, och det är då jätteviktigt för personalen att påminna de boende om att dricka mycket. Många läkemedel påverkar också förmåga att känna törst och reglera saltbalansen. När värmen slår till och du börjar svettas förlorar du både vatten och salt, vilket måste ersättas. Att ha i alla fall ett rum på ett äldreboende, till exempel en samlingslokal, där det finns luftkonditionering och de äldre kan svalka av sig, borde vara en självklarhet. Så gott som alla hotell har luftkonditionering, medan det är mycket få äldreboenden som har detta.

Undvika att bli dålig av värmen

Det finns en del saker du kan göra för att undvika att bli sjuk av värmen.
Det är bra att alltid ha en vattenflaska med sig, för att komma ihåg att dricka mycket. Du kan också äta mat som innehåller mycket vätska, ta en sval dusch eller ha en blöt handduk att svalka av till exempel nacken med.