Kaffets fina fördelar

Att avnjuta en kopp kaffe handlar om så mycket mer än bara kaffet. Kulturer över hela världen samlas kring varma drycker och för äldre ger kaffedrickande en möjlighet till social gemenskap och bättre hälsa.

Att kaffe gör gott för både kropp och själ är de flesta av oss medvetna om. Det kan vara intressant att veta att det finns forskning som har visat kaffets fördelar för god hälsa. Att kaffet har stor betydelse för oss har bidragit till att ge forskarna mycket information och studier har kunnat följa människors hälsa under lång tid. Några av de hälsoaspekter som påverkas av kaffe är bland annat diabetes typ 2, hjärt- och kärlsjukdomar och din sömn.

Forskningen bekräftar effekterna av kaffe

Vissa av kaffets positiva effekter är ganska små och det kan vara svårt att avgöra om de orsakas av kaffet eller andra aspekter i vår livsstil. Eftersom koffeinet i kaffe har en uppiggande effekt blir du kanske mer aktiv i vardagen. Fysisk aktivitet har ju många positiva effekter på hälsan och kanske är det inte kaffet i sig som ligger bakom alla hälsofördelar. Samtidigt kombineras ofta kaffet med fikabröd och cigaretter som har en negativ effekt på hälsan. Många forskningsstudier bekräftar dock hälsofördelarna med att regelbundet dricka kaffe. Risken för hjärt- och kärlsjukdomar, tidig död och cancer minskar för den som dricker 5-7,5 dl kaffe varje dag. Risken för diabetes typ 2 minskar betydligt av kaffe och 10-11 koppar per dag halverar risken att insjukna. Samtidigt gör koffein i kaffe att sömnen påverkas negativt. Generellt är slutsatsen att 2-5 koppar kaffe per dag är det allra bästa.

Det pratas mycket ofta om att kaffe har negativa hälsoeffekter. Forskning har visat att kaffe innan maten bidrar till att kroppen har svårare att reglera blodsocker och insulinnivåer, samt orsakar lite högre blodtryck. Ofiltrerat kaffe försämrar dessutom blodfetterna. För dagliga kaffedrickare anpassar sig dock kroppen och den negativa effekten blir betydligt mindre. Det finns dessutom 21 ämnen i kaffebönorna som kunde ha varit giftiga för oss, men vi får aldrig i oss så stora mängder att effekterna blir skadliga. Många vill undvika koffeinet i kaffe vilket kan vara bra i vissa fall, men ofta är koffeinet en av de bidragande hälsoeffekterna och bör inte uteslutas för äldre människor. Slutsatsen av forskningen är att hälsan blir bättre vid 5-7 koppar kaffe per dag, så länge du sover gott om natten.