Pensionärer köper illegala droger

Polis och tull larmar: beslagen av narkotiska läkemedel ökar dramatiskt, men det är inte missbrukare som köper – det är pensionärer. 

– Det är ett enormt flöde. Och det är inte bara ungdomar och missbrukare som beställer längre. Det är även äldre som gör det. Och det är kanske logiskt. Det är enklare, man slipper gå till apoteket och det är ofta mycket billigare. Skillnaden är att när det är Ada, 80 år, så är det vanligtvis barn eller barnbarn som hjälpt till att göra beställningen, säger Lars Hansson som är Tullverkets specialist på narkotikafrågor.

Och en av de vanligaste problemen som pensionärer upplever är ledvärk och det är viktigt att vi i Sverige 297498-woman-holding-head-in-kitchenser till att det är enkelt för de äldre att få både smärtstillande och vitaminer och mineraler som förebygger problemen. Är du eller har du en pensionär med ledproblem? Vitapro innehåller vitaminer och mineraler som kan hjälpa med just detta, vilket bör testas. Om detta inte hjälper är det viktigt att gå till en läkare som ser över problemet och hur det kan behandlas. Även fast det kan kännas dyrt med medicin är det billigt med sjukvård i Sverige – det finns ingen anledning att köpa narkotika illegalt. Det är inte bara olagligt, det är även osäkert – du kommer aldrig säkert kunna veta vad drogen innehåller. Det kan du göra om du handlar på Apoteket.

Man vill slappna av

Enligt Lars Hanssons från Tullverket är det lugnande benzodiazepiner som är det vanligast att beställa hem illegalt men även smärtstillande läkarmedel som tramadol och andra opioider blir vanligare. Detta är någonting som många pensionärer kan använda för att slappna av och känna sig lugnare i kroppen. Men med en bra kontakt med din läkare får du bättre och mer riktad medicin. Läs gärna mer om ledvärk eller andra äldres sjukdomar på 1177 Vårdguiden för att veta hur dessa bäst behandlas.