Anpassa hemmet inför ålderns höst

Börjar du fundera kring framtiden när dina fysiska förutsättningar kanske inte är desamma som idag? Det finns flera smarta knep som du kan göra redan nu för att göra ditt hem mer anpassat inför ålderdomen. Både inredningsmässiga åtgärder som mer praktisk renovering.

Häng med för de bästa inredningstipsen till dig som är pensionär och vill undvika en komplicerad tillvaro när du blir äldre.

Sömnen viktig för äldre

En god natts sömn är viktigt genom hela livet, men med åldern blir det ofta svårt att komma till ro. Därför är det en bra idé att inreda genomtänkt och skapa goda förutsättningar för att sova bra. Du kan införskaffa mörkläggningsgardiner till sovrummet hos

Nolhaga välfyllda inredningsbutik. Den här typen av gardiner gör att du lättare kan sova ut även om kroppen lurar dig att tro att den inte behöver sömn.

“Den totala sömntiden minskar med åldern; 70-åringar och äldre sover i genomsnitt 6–6½ tim/dygn.”

I en studie i samarbete mellan Lunds och Uppsala universitet har forskare dessutom upptäckt ett nära samband mellan antal sömntimmar och sjukdomar. Det är med andra ord särskilt viktigt att få tillräckligt med sömn när du blir äldre.

Hinder i vardagen

Rollatorn är ett vanligt hjälpmedel bland äldre människor och här kan hemmets inredning påverka hur pass smidig din vardag blir. Höga trösklar kan exempelvis göra det svårt för rullatorn att komma över. Allt för höga köksluckor kan också skapa bekymmer när du får det svårare att sträcka på dig.

Det du bör göra är att se över ditt hem utifrån ett åldersperspektiv. Prioritera olika delar du spontant känner kan bli ett direkt hinder i vardagen när du åldras. Renovera hemmet på ett sätt som skapar praktiska utrymmen och en bekymmersfri tillvaro för dig som äldre pensionär.