Tips på kost när du blir äldre

När du blir äldre är det viktigt att äta allsidigt och varierat för att behålla energi och livslust. Med rätt mat i rätt mängder kommer du att kunna vara aktiv och frisk under många år.

Ett bra tips för att både äta bra och för att slippa bära hem tunga kassar från mataffären är att beställa en matkasse. När du beställer en matkasse får du både goda recept och hälsosamma livsmedel samtidigt som du slipper fundera på vad du ska laga till middag. På Matkasseguiden.se kan du enkelt jämföra olika matkassar för att hitta din egen favorit. Även om du är gluten- eller laktosintolerant, om du är vegetarian eller följer LCHF finns det en matkasse för dig. Det finns även kassar med recept som går extra fort att tillaga om du inte vill lägga alltför mycket tid på matlagning.

äldre parBra mat för äldre

Eftersom många äldre riskerar att gå upp i vikt blir det extra viktigt att äta en balanserad och hälsosam kost utan onödiga kalorier. Att bara dra ner på maten är dock inte bra eftersom du då riskerar att få brist på viktiga vitaminer och mineraler. Försök därför att öka mängden grönsaker och minska på godis, läsk och bakverk om du vill gå ner i vikt. Exempel på bra mat för äldre är rotfrukter, bär, grönsaker och frukt samt fisk och ägg. Det är också viktigt att dricka vatten regelbundet eftersom äldres förmåga att känna törst minskar vilket gör att risken för uttorkning ökar.

Tänk på att sprida ut matintaget över dagen för att få en jämn energinivå. Ät gärna tre huvudmåltider varje dag och komplettera med ett till tre mellanmål. Hur stora portioner du ska äta beror på hur fysiskt aktiv du är i vardagen. Om du tränar flera gånger i veckan samt går långa promenader varje dag är ditt energibehov högre än om du nästa alltid är stillasittande. Att använda tallriksmodellen är ett smidigt sätt att enkelt se till att få rätt proportioner på maten.

Enkla sätt för hälsosam kost

  • Matkasse för att underlätta matlagningen
  • Variera kosten
  • Ät mycket grönsaker och rotfrukter
  • Dra ner på tomma kalorier som läsk och kakor
  • Tallriksmodellen