Slipp problem med hörseln

Att hörseln försämras med ålder är ingen nyhet, men visst finns det hjälp att få såsom både hörapparat och hörselimplantat. Och om du har just problem med hörseln kan detta vara något att tänka till kring att skaffa – bra hörsel ger dig nämligen bättre minne, något som också försämras på ålderns höst!

När man blir äldre går det utför och kroppen blir allt mer skör, men som tur är finns sätt att behålla hälsans på såsom genom träning och en god kosthållning. Men saker som man själv inte kan påverka är saker som syn och hörsel, men där finns faktiskt hjälp att få såsom glasögon och hörapparat. Men för hörseln finns faktiskt fler än bara ett alternativ. Till exempel kan man skaffa hörselimplantat, något som Hearpeers erbjuder och skriver om på sin sida https://www.hearpeers.se/cochleaimplantat/. Och varför är det så viktigt att ha bra hörsel då? Sanningen är att god hörsel faktiskt ger dig bättre minne när du är äldre, vilket är något som Göteborgs Posten skriver om i en artikel som nyligen publicerats. Likaså visar forskningen att äldre med dålig hörsel blir mindre sociala, vilket bland annat Sveriges Radio skrivit om. Så att bättra sin hörsel är något man verkligen bör ge sig på att göra – oavsett om man väljer att ta hjälp av implantat eller av en hörapparat.

Så vet du om du har dålig hörsel

Det finns många symptom som visar om du lider av dålig hörsel. Hos Vårdguiden har man skrivit om följande:

  • Du märker att du hör sämre än dina vänner och andra människor, till exempel att du måste be folk upprepa sig i samtal.
  • Du upplever att din omgivning mumlar, pratar tyst eller viskar, fast att de pratar i normal stämma.
  • Din omgivning anser att volymen på din TV är ovanligt högt uppvriden, eller du märker hur du själv drar upp volymen högre än du tidigare gjort.
  • Du har svårt att höra på ena örat, och har då svårt att parat telefon.
  • Du har en känsla av lock för örat, konstant.
  • När många pratar samtidigt eller när du befinner dig i en folkmassa får du svårt att uppfatta vad som sägs, det låter mer som ett sorl.