Bristande munhälsa kan döda

Att tänka på hälsan på ålderns höst är något som många försöker göra, men något som ofta glöms bort är munhälsan och tänderna – men ny forskning visar att bristande munhygien hos äldre kan vara rent av dödligt.

”Personer med åderförkalkningar i hjärtats kranskärl har sämre prognos om deras tandhälsa är dålig. Ju fler förlorade tänder, desto högre är risken för att dö i någon hjärtkärlsjukdom.” läs mer här.

tandläkare-leendeCitatet ovan är hämtat från en artikel om munhälsan hos äldre som Upsala Nya Tidningar skrivit. I den presenterar man sambandet mellan dålig munhälsa kärlkransproblem som man nyligen fastställt, vilket egentligen bara är en studie i raden som befäster detta men dessa har dock inte genomförts i samma storlek som denna studie. Så är man i övre medelåldern, eller egentligen också yngre än så, kan det vara hög tid att skaffa sig en bra tandhygienist i Göteborgs området eller på den plats man nu bor på. Till saken hör faktiskt att just rengöringen av äldre personers tänder har varit bristfällig och orsakat dödsfall länge nu, till exempel redan 2013 skrev Sveriges Radio om problematiken – och hos Vårdguiden finns ett helt avsnitt som handlar just om äldre människors munhälsa och tänder. Där har man skrivit en rad olika saker att tänka på gällande sin munhälsa och har radat upp en hel del bra saker att hålla i åtanke för att se till så ens mun på äldre dar är i så gott skick som bara är möjligt. Bland annat skriver man tips om att tänka på:

  • … sin kost
  • … vara noggrann med sin munhygien
  • … skölja med fluor dagligen
  • … fukta munnen
  • … hålla regelbunden kontakt med tandvården