Problem med muskler och leder

Att få problem med muskler och leder är vanligt när man kommer upp i åren, och detta har sina orsaker i att kroppen inte längre orkar med – men det finns sätt att känna sig bättre, smidigare och mer spänstig även som äldre pensionär.

pensionärer dans pensionärNär man kommer upp i åren kommer också en hel del problem med muskler och leder, men man ska minnas att dessa går att lindra. Till exempel tipsar vissa om att äta kosttillskottet Vitaepro som sägs vara bra för att mjuka upp och göra en mindre stel, men att enbart äta detta och inte röra på sig kommer inte skapa några mirakel. Viktigt är nämligen att man håller sig aktiv även när kroppen inte orkar lika länge, och det är något som till exempel Vårdguiden förespråkar. Där skriver man bland annat om hur en 80-åring likaväl som en 30-åring kan bättra både sin fysik och motion bara man sätter ingång och försöker med till exempel dagliga promenader och annan vardagsgymnastik såsom att hänga tvätt. Det är nämligen den lilla rörligheten som räknas, och bättre att göra lite eller ingenting alls. Men har man ihållande smärtor ska man självklart inte gå omkring och ha ont, då ska man söka hjälp – speciellt om man är kvinna.

Fler kvinnor än män som drabbas av muskel och ledproblem

I tidningen MåBra skriver läkaren Eva-Britt Hysing på Smärtcentrum vid Akademiska sjukhuset i Uppsala att ledsjukdomen Artros, vilket är en förslitning som ger smärta och stelhet i lederna, drabbar omkring en halv miljon kvinnor och detta antal ökar i omfång med stigande ålder. Andra sjukdomar i muskler och leder som främst drabbar kvinnor är Ledgångsreumatism och Fibromyalgi vilket är något som drabbar 8 procent av alla kvinnor som är över 80 år gamla. Så om man som kvinnlig pensionär går runt med smärtor och lider av stelhet ska man inte vänta – ut och motionera, ät kosttillskott och uppsök läkare om problemen inte försvinner.