Munnen säger mer än ord

Att munnen säger mer än ord är ett som är säkert, din mun kan nämligen avslöja en hel del saker om din faktiska hälsa – det gäller bara att kunna tyda och förstå din mun!

Att ha dålig munhälsa är nog inget man vill ha, och inte heller dålig andedräkt för den delen heller. Men visste du att munnen kan säga något om din hälsa? Det gäller bara att veta vad saker och ting din mun berättar betyder. Turligt nog har Expressen sammanställt fyra punkter med saker som din mun berättar – och hur du tolkar dessa!

Det kan din mun avslöja:

  1. vita-tander-tandkramOväntade eller plötsliga problem med karies och många hål i tänderna – kan bero på att du drabbats av diabetes, men det är inte diabetes i sig självt som orsakar karies utan det är snarare att du får starkare sug efter sötsaker, läsk och annat snask som skapar karies men anledningen till sugen kan vara den kroniska sjukdomen. Något som diabetes till exempel orsakar är en svårighet att bearbeta glukos, och det ger karies.
  2. Dina tänder slits fort – halsbränna kan vara orsaken, och då inte den vanliga typen utan det kan vara så att du fått problem med Reflux (GERD) vilket är en sjukdom som gör att magsyra läcker in i matstrupen. Denna syra fräter på emaljen på tuggsidan och bör behandlas av läkare.
  3. Ditt tandkött blöder ovanligt mycket – kan bero på inflammation som orsakats av plack längs tandköttsraden, det kan leda till tandlossning och i vissa studier har man sett samband mellan detta och en större risk att drabbas av hjärtsjukdomar.
  4. Du har fått vita fläckar på tungan – är en svampinfektion som heter Muntorsk och denna gör så det blir svårt att svälja, ger rodnad och orsakar sprickor, turligt nog är denna sjukdom inte så vanlig men drabbar gärna personer som lider av diabetes, kämpar med muntorrhet eller har ett generellt försämrat immunförsvar.

Åkt på något av symptomen ovan? Kontakta din läkare på vårdcentralen och be denne ta en titt – och slarva inte med besöken hos tandläkaren. Är du dessutom upp i åren kommen kan dessa munohälsor vara extra skadliga, och då är det extra viktigt att börja behandla i tid.