Träning, fotboll och ålder

Förutom att flytta till kollektiv som äldre – för att få den där gemenskapen – är rådet att starta en förening eller till och med ett lag av något slag. Eller fortsätta träna?

 

Gillar du att träna ochvill fortsätta vara aktiv som senior? Varför inte ett fotbollslag för just seniorer? Det är bra att fortsätta röra på sig och ensamheten är inget någon vill ha. Här kan du bland annat köpa fotbollsmål i olika storlekar och prisklasser: http://www.nordicsport.se/produkter/fotbollsutrustning/fotbollsmal/

 

Träning – för ett längre och friskare liv

 

Styrketräning är inte bara för de som vill ha en tvättbräda att imponera med på stranden. Styrketräning är för allt, inte minst för äldre som vill ha ett friskare och längre liv. I Svenska Dagbladet går det till exempel att läsa om hur en 87-årig kvinna går till gymmet fem dagar i veckan för att träna sina muskler och få en bättre livskvalitet. Hon menar att man inte får låta sin ålder bli ett hinder, att man ska träna efter sin förmåga och styrketräna i vardagen, till exempel med ett gummiband framför tv:n.

 

Andra sätt är att promenera med vikter eller varför inte spela fotboll på den nivå som passar dig?

 

Låt inte din ålder stoppa dig från äventyr

 

En annan äventyrare som hunnit fylla 50 år men som fortfarande tar sig upp i motorcykelnsadeln för tävlingar runt om i världen, inte minst i öknar, går det att läsa om i Dagens Nyheter. Hon heter Annie Seel och har slutat räkna sina benbrott efter 25 stycken. Fem gånger har hon startat Dakarrallyt på motorcykeln , och alla gånger har hon dessutom tagit sig i mål. Trots en hel massa skador och maskinstrul. Nu är hon ännu långt från att vara pensionär, men senior inom sin tävlarklass kan en verkligen påstå att hon är. Och att åldern inte hindrar henne från att göra det hon tycker mest om är det ingen fråga om. Hon har även släppt en bok som heter ”Ingen minns en fegis” – vilket ju är sant. Hon är även den enda svenska föraren som kört Dakarrallyt med både bil och motorcykel.

 

Träning som förlänger livet, kan du läsa om på Expressen, det är bland annat att:

 

  • Träna med andra – för att få social stimulans och gemenskap
  • Träna styrketräning med kroppen som motvikt
  • Träna på gym med fria vikter för att bibehålla muskulatur
  • Konditionsträna på dina egna villkor – kanske genom att starta fotbollslag