Ta hand om fötterna på olika sätt

Är det något som många har problem med på äldre dar så är det de stackars fötterna, som ett helt liv har burit runt oss på jorden. Vad är viktigt att tänka på när det kommer till fothälsa?

 

sea-beach-holiday-vacation-largeDet är verkligen bra att träna sina fötter, i alla fall enligt en artikel i Metro. Det är nämligen lätt att glömma sina stackars fötter, som utsätts för så tunga påfrestningar varje dag, som inte sällan leder till skador och ofrånkomligen – smärta. Det är nämligen så att våra fötter har mer än 100 muskler sig, men även senor och ligament. Här är lite mer fakta om foten, tagna från samma artikel:

  • Cirka 75 procent av alla svenskar kommer ­någon gång under sin livstid att få något problem med fötterna. Allt från svamp till stukningar.
  • Kvinnor har cirka fyra gånger mer problem med sina fötter än män har. En av orsakerna till problemen är högklackade skor.
  • Foten har 33 ­leder, 107 ligament (ledband) och 19 muskler.

Att träna fötterna behöver dessutom inte vara särskilt svårt. Det kan handla om att göra övningar där du balanserar på ett ben, att du kör benböj på tå samt att du plockar upp saker på golvet med tårna.

Men annars är det viktigt att köra fotbad, att fila fötterna, tar hand om torrheten med en Footmender till exempel.

Fotbad och hälsporre

wood-feet-summer-dress-largeEtt är tips att göra i ordning ett fotbad med bara lite varm mjölk och bakpulver. Denna metod finns det skrivet om i Expressen och är varken svår eller dyr. Mjölken mjukgör och återfuktar vilken är bra för vilken fot som helst, mjölksyran tar dessutom bort en hel massa döda hudceller. Bakpulvret å andra sidan verkar som en slags exfolierare, vilket tar bort förhårdnader och annat som är oönskat på fötterna. Du behöver bara en liter mjölk som du värmer och sedan häller i en balja, sänk ner fötterna och låt dessa vila i baljan i ca 5 minuter, sedan kan du hälla ner ett par matskedar bakpulver och försiktigt börja skrubba. För bästa verkan låter du även fötterna vara kvar i mjölken fem minuter till efter skrubbningen. Sedan är fötterna bra mycket mjukare samt finare, och det nästan helt gratis.

Har du problem med annat än torra och hårda fötter kan det vara läge att söka hjälp av en läkare. Det kan nämligen vara problem med allt från leder till hälsporre. På 1177 Vårdguiden förklaras bland annat vad just hälsporre är för något. Det är nämligen så att på undersidan av foten, i den så kallade hålfoten, sitter en sena som är viktigt för fotens stöd. Om man överbelastar denna kan man få ont i själva senfästet under hälen och detta kan leda till att det blir en påbyggnad, en sporre på undersidan av hälen. En orsak till denna typ av problem är att man gått i alldeles för dåliga skor. Det är alltså första anhalten att kolla vad för typ av skor man har och byta ut dessa om de inte ger varken rätt stöd eller ens är bekväma att gå i. Stötdämpande inlägg kan dessutom vara en god idé att investera i.