Värktabletter bara på apotek

En ny regeländring infördes för receptfria läkemedel i vanliga butiker i fjol och nu kan man bara handla dessa läkemedel på apotek – men som tur är finns det apotek på nätet också för den som vill beställa dem direkt hem i brevlådan.

I ett pressmeddelande i fjol meddelade skriver datorLäkemedelsverket att receptfria läkemedel med paracetamol i tablettform avsedda att sväljas hela från och med den 1 november 2015 så kommer plockas bort från vanliga butiker. Något man nu också gjort och därför finns nu tabletterna endast att inhandlas på renodlade apotek och inte i våra matbutiker. Men alla som inte har ett apotek nära kan andas ut för som tur är finns också apotek online att vända sig till, något som är bra att känna till om apoteket inte finns på bygden där man bor. Så har man ingen dator eller datorvana som äldre pensionär kan detta också vara en bra anledning till att skaffa sig en sådan. Här på kollektivet har vi till exempel en gemensam och hjälps åt att klura ut hur den fungerar om någon har svårigheter med den. Och för de pensionärer som inte bor i kollektiv finns såklart andra vägar att gå för att lära sig hantera sina medicinbeställningar online. Till exempel skriver tidningen PC för alla om hur olika bibliotek i Sverige lär ut hur datorer och internet fungerar för alla som vill lära sig under projektnamnet ”Seniorsurf”. Sen finns även organisationen Seniornet med 7 000 medlemmar landet över i 40 olika klubbar som man kan ansluta sig till om man fortfarande vill ha den där sociala biten. Det var till exempel så som vi här i kollektivet hittade en av våra boende, Gunnar.

Varför plockades tabletterna bort?

apotek sjuk tabletter alvedon panodil iprenAtt Läkemedelsverket valt att plocka bort värktabletterna med paracetamol från hyllorna i den vanliga matbutiken kanske för vissa känns onödigt, men egentligen är detta nog ett bra initiativ. Nyare forskning har nämligen visat att sedan vi införde systemet med att handla värktabletter i dagligvaruhandeln år 2009 så har försäljningen skjutit i höjden, och mellan raderna kan man då också läsa att vi samtidigt ökat vår konsumtion av tabletterna. Och det är mindre bra, men inte den enda anledningen till att man plockat bort dem nu. I förslaget om borttagandet som Läkemedelsverket lämnade i ämnet redan 2014 skriver man bland annat om hur man också sett en ökning av förgiftningsfall som härleds till paracetamol och dess lättillgänglighet på marknaden. Visste du till exempel att paracetamol i för stora doser rent av är dödligt både för unga och gamla? Att plocka bort dessa har alltså varit för att förbättra folkhälsan, och inte för att krångla till det för oss pensionärer som många motståndare till beslutet hävdar. Och visst vill man inte att vi slutar använda tabletter med paracetamol i, bara att vi begränsar vårt intag – så för att se det från den ljusa sidan: nu kan vi ta tillfället i akt och göra som ”Seniorsurf”-projektet ville och lära oss datorer, så kan vi köpa vi våra värktabletter och andra receptfria läkemedel på internetapotek när vi har behov av dem istället för att slentrianhandla ytterligare ett paket värktabletter när vi ska köpa kvällstidningen!