Kommer du att sakna kaffet på jobbet?

När man går i pension är det många saker som förändras. En av dem är att man troligen inte kommer att dricka lika mycket kaffe som man gör i yrkeslivet. Tillhör du de som kommer att sakna det?

Det sägs ibland att pensionärer bara fikar hela tiden, men det finns många kontor i Sverige som köper mer kaffe än något äldreboende. Kaffe har ibland kallats för IT-branschens bränsle. Kanske handlar det som samma saker som Linné konstaterade redan på 1700-talet:

Redan 1761 konstaterade Carl von Linné att kaffedrycken ”synes pigga upp de slöa och skärpa de dumma, men genom att uttorka hjärnan och nervsystemet försvagar den kroppen och orsakar för tidigt åldrande”.

 

Därför är det inte konstigt att det dricks så många koppar kaffe på svenska arbetsplatser. Företag som http://sweetcoffee.se levererar kaffe av hög kvalitet till många arbetsplatser. Det finns de som hävdar att kaffe inte enbart är bra för kroppen, men överlag verkar det som fördelarna dominerar.

Hur påverkar kaffe kroppen?Kaffe på kontoret

Kaffe innehåller många olika ämnen, som påverkar kroppen på flera olika sätt. I den här artikeln kan man läsa att kaffe kan komma att användas som läkemedel i framtiden. Vad är det som är så bra med kaffe?

  • Koffein kan, precis som Linné misstänkte, förbättra tankeförmågan och minnet. Dessutom stärker det immunförsvaret. De som dricker kaffe löper mindre risk att drabbas av parkinson och alzheimers sjukdom.
  • Kaffe minskar risken att dö i hjärt- kärlsjukdomar, åtminstone för diabetiker. Tidigare trodde man att det var tvärt om, men det har inte kunnat påvisas att den tillfälliga blodtryckshöjningen ger några bestående negativa effekter på hjärta och blodkärl.
  • Kaffe verkar ha en viss effekt mot cancer av många olika typer, bl.a. malignt melanom och tarmcancer.

Sedan ska man inte glömma bort att kaffedrickande innebär att man går fram och tillbaka till kaffebryggaren på kontoret. Då kan möten och samtal uppstå, som inte skulle bli av annars. Det kan man läsa här. Därför är det inte konstigt att den som går i pension saknar jobbkaffet även om smaken varit sådär. Det undviker man å andra sidan om man haft turen att arbeta där det finns kaffe från Sweet Coffee.