Seniorcykling för ett friskare liv

Med åldern är det lätt att hamna i soffan lite för ofta och för länge, och det innebär en hel del negativa konsekvenser för både själ och kropp. Stillasittande anses idag vara en hög riskfaktor bakom alla möjliga sjukdomar och med handen på hjärtat är det faktiskt ganska tråkigt också. Att träna lika hårt och på samma sätt som i yngre år är dock inte alltid ett alternativ och därför är det viktigt att hitta bra alternativ.

Cykling är ett alldeles utmärkt sådant, och kan innebära vägen mot en roligare och hälsosammare pensionsålder på många sätt och vis. Hos https://www.cykloteket.se/varumarken/specialized/ kan alla hitta bra utrustning och tillbehör, liksom få tips om allt som har med cykling att göra och till och med gå på kurser i hur man cyklar bättre.

Hälsan framför allt

Alla experter är rörande överens om att motion är viktigt för såväl äldre som yngre, och idag vet man dessutom att seniorer kan komma i mycket god form med träning och vardagsaktiviteter. Att cykla är en perfekt motionsform då det sliter mindre på lederna, ger styrka, kondition och balans. Dessutom kan cyklisten slå två flugor i en smäll och till exempel passa på att uträtta ärenden eller besöka bekanta under färdens lopp, och med det blir cyklandet praktiskt och socialt.

Att komma ut i friska luften är också mycket nyttigt i sig, och forskare har visat att människor som vistas ute i naturen är både friskare och gladare och att det inte ens krävs särskilt långa stunder för att förbättringen ska vara märkbar. Därför satsar nu Statens väg- och transportforskningsinstitut på mer cykling för äldre genom att presentera forskningsrapporter om hur det kan bli lättare och tryggare för seniorer att cykla.

Återvändande energi

Förutom alla de många hälsofördelar som cykling innebär så upplever alla som motionerar regelbundet att de får mer energi i det övriga livet. Att cykla ofta sätter fart på blodcirkulationen och hjärnan blir piggare och med det tankeverksamheten och minnet. Lusten att göra saker både själv och med vänner kommer tillbaka och att vara mer mobil ger en enorm frihetskänsla.