Bär och vitaminer för en friskare tillvaro

Håll dig frisk och rörlig även på äldre dar, med K2-vitamin, kosttillskott och superbär bland annat.

hälsa (2)Det finns ett ganska okänt vitamin som nyligen har visat sig vara riktigt viktigt för kvinnor att få i sig. Det heter K2 och länge har forskare trott att dess enda betydelse har varit att koagulera blod bättre. Men nu visar studier på att K2 har ytterligare funktioner som i sig är väldigt nyttiga. Det första som är värt att nämna är att det stärker benstomme och skelettet i stort. Dessutom, som om det inte vore bra nog, så är det även ett skydd mot hjärt- och kärlsjukdom. En hypotes är också att brist på K-vitamin skulle kunna öka risken för demens även om det inte är helt vetenskapligt belagt ännu. Så för särskilt de med svagt skelett, benskörhet, är detta vitamin ytterst viktigt att få i sig. Det passar med andra ord kanske framförallt äldre kvinnor att se till att få i sig detta, eftersom dessa har mycket högre risk för att drabbas av just benskörhet. Här går det att läsa mer om detta.

Vitaminer och nyttiga näringsämnen är som nämnt viktiga att få i sig, och om man inte får i sig allt en behöver genom kosten kan det vara bra med berikande kosttillskott, från exempelvis http://www.vitaelabkosttillskott.se/. Dessutom är det viktigt att äta rätt när man rör sig, så att kroppen kan ta upp allt och bli både starkare och rörligare, särskilt på ålderns höst.

Superbär att äta för god hälsa

Vad finns det från naturen som är särskilt bra att få i sig? Ja, vad det gäller bär finns det en del sorter som kallas för superbär. Dessa är bland andra Aroniabär som är fulla av antioxidanter, Acerola som är fylld med C-vitamin, magnesium och järn med mera. En mer fullständig lista finns i denna artikel från Aftonbladet.