Se upp med fothälsan på äldre dar

Som ung är det lätt att förstöra fötterna för mindre. Vi springer i höga klackar och spetsiga skor dagarna i ända bara för att vara fina. Men är du inte försiktig så kan dina fötter vara helt förstörda när du blir äldre. Se därför till att använda rätt skor.

Om du är pensionär så är det oftast inte längre tillfälle att strutta runt i smala skor med stilettklackar. Dels för att dina ben är för vingliga och kanske för att du får ont i fötterna. Rent modemässigt kanske du känner dig otillfredsställd med utbudet och då är det tur att det finns företag som skoproffsen.se som kombinerar design och fotriktiga skor i samma modeller.

fotbad i baljaGamla fötter ska också få må bra!

När dina fötter har gått mil efter mil under alla år är det dags att bli snäll mot dem. Som pensionär ska du ju njuta av livet och inte känna dig illa till mods på grund av smärta. Livet är hårt nog som det är. Men vilka skor är bra att gå i när man blir gammal?

En liten klack är faktiskt inte så tokigt, det är många fotläkare överens om. Breda klackar på ca 3-5 cm är perfekta, speciellt om du lider av hallux valgus eller nedtrampat fotvalv. En riktigt stabil sula gärna med lite platå är också rekommenderat. En tunn sula som som nästan känns som om du skulle gå direkt på marken är rent fördärvande för äldre fötter och även yngre också för den delen.

Breda skor

Tänk också på att gå i breda skor, dock med en sida som varken lämnar för stort utrymme mellan fot och sko, eller som trycker för mycket. På äldre dar kan många äldre få en knöl vid sidan om stortån vilket breddar hela foten och får fotvalvet att sjunka ned. Idag finns extra breda skor att köpa. Varva också mellan flera skopar.

Tänk på din fothälsa i unga år

Har du slarvat med fothälsan som ung? Ingen bra idé! Tänk på att göra fotbad och fotmassage redan i unga år och gå i rätt skor. Som pensionär bör du definitivt unna dig pedikyr och fotvård minst en gång i månaden, av den enkla anledningen att du själv kan få svårt att böja dig och fila och massera.