Aktiv senior på internet

Internet betraktas av många som de yngres arena. Men internet är knappast någon nyhet idag, och de flesta äldre har arbetat med datorer under en stor del av sitt arbetsliv. Däremot kan många behöva en introduktion till hur man kan använda internet idag, för utvecklingen på området går snabbt.

Idag är det många äldre som använder Facebook, bloggar och andra sociala medier. Men det är också många som står lite utanför. De kanske skickar mejl, men de skulle aldrig våga beställa något över nätet, eller sköta sina bankärenden digitalt.

Det finns flera initiativ för att lära seniorer mer om att använda datorer. Ett av dem är föreningen Seniornet, där äldre lär varandra att använda olika program och IT-tjänster. Det finns också initiativ där ungdomar lär seniorer att använda datorer och surfa på nätet.

Det är lite ironiskt att kunskapen är så låg bland de äldre, med tanke på att de många gånger är de som skulle ha mest att vinna på den digitala tekniken. Det är idag lättare än någonsin att hålla kontakten med nära och kära, oavsett var det bor i världen. Det är också relativt lätt att återknyta kontakten med gamla vänner.

Konsument på nätet

Internet är också bra för den kräsna konsumenten, som vill läsa på innan hen köper något, även om köpet sedan sker i en fysisk affär. Det är lätt att hitta prisjämförelser online, och ofta kan man också hitta recensioner på nätet skrivna av andra användare.

En välkommen nyhet för många äldre är att RUT-avdraget nu har utvidgats, så att det även omfattar IT-tjänster. Informellt kallas detta för RIT-avdrag, och tanken är att göra det billigare att låta någon med rätt kompetens göra jobbet när prylar ska installeras eller helt plötsligt och oförklarligt slutar att fungera. Läs mer om detta i Computer Sweden.