Planera en personlig begravning för en älskad

Hur kan du planera en personlig begravning för en älskad? Oftast finns sparade önskemål du kan utgå från. Även den begravningsbyrå du väljer kan hjälpa dig få det avsked du behöver för att kunna bearbeta förlusten.

En begravning fyller många funktioner. Den är ett sista avsked, en samlingsplats för familj och vänner samt ett sätt att hylla det liv som levts. Begravningsceremonin kan vara borgerlig eller religiös, högtidlig eller personlig. Nu för tiden finns inte så många pekpinnar kring hur begravningar ska gå till, det vill säga så länge de görs på ett respektfullt vis. Besök Fenix begravningsbyrå eller kontakta dem via https://fenixbegravning.se/begravningsbyra/malmo/ för att få hjälp att planera ett sista farväl som den avlidna hade tyckt om.

Planera utifrån tidigare önskemål

Så mycket fint du och den avlidna delat är det förståeligt att du vill skapa ett så vackert avsked som möjligt. Kanske har ni redan haft samtal om den här stunden eller kanske har den avlidna fyllt i sina begravningsönskemål i ett så kallat livsarkiv? I så fall har du något att utgå från när du planerar begravningen. Allt fler utnyttjar möjligheten att fylla i Vita arkivet eller Livsarkivet, gratistjänster som begravningsbyråerna vanligen tillhandahåller för att underlätta den svåra stunden. Eftersom många vill ha personliga ceremonier väljer de också att skräddarsy begravningen medan de lever.

Utgå från olika begravningsfrågor

Från kapell till gravsten – begravningsplanering innebär många val. Nedanför följer tips på frågor du kan ställa dig under processen:

  • Ska begravningen vara borgerlig eller religiös?
  • Var någonstans ska ceremonin hållas?
  • Hur ska dödsannonsen se ut och var ska den publiceras?
  • Vilka ska bjudas till begravningen?
  • Ska ceremonin följas av begravningsfika?
  • Vilket tema ska begravningsceremonin ha?
  • Ska den avlidna kremeras eller jordbegravas?
  • Ska det vara en gravplats eller minneslundsplats?
  • Hur ska kistan, urnan och gravstenen se ut?

Planera en personlig begravning

Begravningarna i Sverige blir allt personligare. Det finns de som väljer att begravas i sin pyjamas eller i sin arbetsdräkt. Det finns även exempel på personer som begravts i en kökssoffa – exakt den soffa som de brukade sova i som barn och som har följt dem hela livet. Ta hjälp av exempelvis Fenix begravningsbyrå för att skapa ett vackert sista farväl som avspeglar personen som levt.