Vitaminer och mineraler

Seniorer är en köpstark grupp, och de är ofta intresserade av sin hälsa. Många vill tjäna pengar på detta intresse, genom att sälja mineraler, vitaminer och andra kosttillskott till seniorer. Men vilka kosttillskott behöver man egentligen?

Kosttillskott och naturläkemedel har blivit en storindustri, och äldre är en stor kundgrupp. Många upplever att de mår bättre, framför allt av olika vitamintillskott. Det är också populärt med proteintillskott, framför allt bland de som tränar på gym. Samtidigt finns det många som är kritiska, och hävdar att det här är helt onödigt. Studier visar, säger motståndarna, att det viktigaste för att behålla hälsan är röra på sig och att äta allsidig, vanlig kost.

Vem behöver vitaminer?

Men det här stämmer inte helt och hållet. Många reumatiker upplever att de har mindre besvär om de går över till en helt vegansk kost, och utesluter alla animaliska livsmedel. I mejeriprodukter och fet fisk finns dock vitamin B12 och D, som skyddar mot flera sjukdomar. D-vitamin bygger bl.a. upp skelettet, och den som får i sig för lite av detta löper stor risk att drabbas av benskörhet.

Den främsta källan till D-vitamin är dock solen. Vitaminet bildas i huden när den exponeras för sol. Äldre som inte är ute särskilt mycket kan därför behöva D-vitamintillskott, framför allt under vintern. Det finns också forskning som tyder på att D-vitamin stärker immunförsvaret, och det är ju bra för den som vill hålla sig frisk.

Farliga kosttillskott

Slutligen ska man inte blunda för att det finns hälsofarliga kosttillskott. De marknadsförs för det mesta inte som vitaminer, utan som preparat som ska öka muskeltillväxten. Livsmedelsverket har varnat för 54 kosttillskott, men det är kommunerna som har möjligheten att förbjuda dem, skriver Expressen. Riksidrottsförbundet avråder också från användning av kosttillskott riktade till idrottare, eftersom de kan innehålla dopingklassade ämnen.